Σεμινάριο Clinical Pilates – Matwork

Διήμερο Σεμινάριο Εκπαίδευσης στη Μέθοδο Clinical Pilates, με εισηγήτρια τη Μαρία Κορόγιαννη, Φυσικοθεραπευτρια MSc & Clinical Pilates Instructor.
✅Το Φυσικοθεραπευτηριο PhysioWellness (www.PhysioWellness.org) σε συνεργασία με την Κινητική και Αισθητική Αγωγή διοργανώνει διήμερο Σεμινάριο Εκπαίδευσης στη Μέθοδο Clinical Pilates, με εισηγήτρια την Μαρία Κορόγιαννη, Φυσικοθεραπευτρια MSc & Clinical Pilates Instructor.
✅Το Σεμινάριο απευθύνεται σε Φυσικοθεραπευτες, γιατρούς και άλλους επαγγελματίες Υγείας.
✅Το Σεμινάριο θα διεξαχθεί στο χώρο της Κινητικής και Αισθητικής Αγωγής, στην οδό Μινωας 98, κοντά στην έξοδο ‘Μέγαρα’ της ΝΕΟΑΚ.
✅Ώρες και Ημέρες Διεξαγωγής:
Σάββατο 9/6/2018, 10:00 – 14:00 & 15:00 – 19:00
Κυριακή 10/6/2018, 10:00 – 14:00 & 15:00 – 19:00
✅Το κόστος συμμετοχής στο διήμερο Σεμινάριο ανέρχεται στο ποσό των 240 ευρώ.
Με την αποπληρωμή εκδίδεται απόδειξη ή τιμολόγιο.
✅Στους συμμετέχοντες θα δοθεί Βεβαίωση Συμμετοχής, καθώς και έντυπο & ηλεκτρονικό υλικό με τη μορφή σημειώσεων.
✅Στην τιμή συμμετοχής περιλαμβάνεται καφές, τσάι και ελαφρύ γεύμα στα διαλείμματα.
✔️INFO: Μαρία Κορόγιαννη, τηλ. 6976296777
mkorogianni@yahoo.co.uk
http://www.ClinicalPilates.gr
http://www.MariaKorogianni.com

Εγκάρσιος Κοιλιακός: Ο σημαντικότερος μυς για τη σταθεροποίηση του κορμού

Όταν ο γιατρός σας λέει «γυμνάστε την κοιλιακούς, για να μην πονάτε στη μέση και την πλάτη», εννοεί κατά κύριο λόγο τον εγκάρσιο κοιλιακό, τον μυ που πριν από ο,τιδήποτε άλλο μαθαίνουμε να ενεργοποιούμε στη Μέθοδο Clinical Pilates.

tranvesrus abdominis

Ο εγκάρσιος κοιλιακός δεν είναι μόνο υποστηρικτικός, αλλά και αναπνευστικός μυς, χρειάζεται ειδική κίνηση και αναπνοή και όχι έντονα σφιξίματα στην κοιλιά, που οδηγούν σε «πνίξιμο» της σπονδυλικής στήλης, άρα και πνίξιμο της νευρικής οδού, χωρις ουσιαστικό αποτέλεσμα, αλλά και συχνά με καταπόνηση των μυών της μέσης και της ίδιας της σπονδυλικης στήλης.

Γυμναστείτε σωστά-Ρωτήστε το φυσικοθεραπευτή σας.

Δείτε πώς ενεργοποιείται αποτελεσματικά ο εγκάρσιος κοιλιακός, στο παρακάτω βίντεο:

Clinical Pilates

Ο ορισμός Clinical Pilates χρησιμοποιείται για την εφαρμογή της Mεθόδου PIlates στον τομέα της αποκατάστασης παθήσεων του μυοσκελετικού και του νευρολογικού συστήματος. Ένα πρόγραμμα Clinical Pilates διαμορφώνεται ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενούς και της φάσης της πάθησης στην οποία βρίσκεται. Οι ασκήσεις της μεθόδου τροποποιούνται και παίρνουν υποβοήθηση σύμφωνα με τις ανάγκες των ασθενών.
Γίνεται κατανοητό, πως λόγω του ότι οι ασκούμενοι στο Clinical Pilates είναι άνθρωποι με ιδιαίτερα μυοσκελετικά και νευρολογικά προβλήματα, το Clinical Pilates εφαρμόζεται αυστηρά από επαγγελματίες υγείας, όπως οι Φυσικοθεραπευτές.

Τελευταία όλο και περισσότεροι ορθοπεδικοί και στη χώρα μας συστήνουν στους ασθενείς τους με οσφυαλγία ή και άλλα μυοσκελέτικά προβλήματα, να απευθυνθούν σε έναν πιστοποιημένο στη Μέθοδο Φυσικοθεραπευτή, και να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης μέσω της μεθόδου Clinical Pilates, αναγνωρίζοντας έτσι τα οφέλη της.

20882072_10213038977029759_1332381506275950152_n

Cliical Pilates και Οσφυαλγία
Η ποιότητα της άσκησης που θα λάβει κάποιος αν ασκηθεί με τη μέθοδο Clinical Pilates για την αντιμετώπιση της οσφυαλγίας θα είναι ιδανική για να επωφεληθεί, αυξάνοντας τη μυϊκή δύναμη και ελαστικότητα, μειώνοντας τον πόνο, βελτώνοντας τη λειτουργική του ικανότητα και τη στάση του σώματος. Μέσω της ενεργοποίησης των εν τω βάθει σταθεροποιών μυών του κορμού, παρέχεται σταθεροποίηση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης και της πυέλου. Επίσης, είναι σημαντικό να διατηρούμε τη σωστή ευθυγράμμιση της οσφύος, έτσι ώστε να αποδίδεται η σωστή φόρτιση, και να μην οδηγούμαστε σε τραυματισμό.

Clinical Pilates και Υγεία του νευρικού συστήματος
Η δυνατότητα του νευρικού μας συστήματος να υιοθετεί καθετί νέο μέσα από τη συνεχή επανάληψη των ασκήσεων που προσφέρει η μέθοδος Clinical Pilates, βοηθά στη μόνιμη υιοθέτηση των σωστών προτύπων από τον ασκούμενο (π.χ. να αναπνέουμε με ρυθμό, να διατηρούμε ευθύγραμμη τη σπονδυλική μας στήλη, να κατανέμουμε σωστά τα φορτία που δέχεται το σώμα μας). Για παράδειγμα, αν εφαρμοστεί η συνεχής προσπάθεια διατήρησης της σωστής στάσης και ενεργοποίησης των μυών του πυελικού εδάφους (μέσα από την εκμάθηση), μετά από κάποιο χρονικό διάστημα αυτό θα αρχίσει πλέον να συμβαίνει αυτόματα χωρίς κάποια ιδιαίτερη προσπάθεια.

Έτσι, όταν επιτευχθούν ο στόχοι αυτοί, οι πιθανότητες να ξανά υπάρξουν επεισόδια μυοσκελετικών πόνων, λόγω λανθασμένων προτύπων στάσης και κίνησης , μειώνονται σημαντικά, ενώ την ίδια στιγμή ο ασκούμενος απολαμβάνει μια καλύτερη ποιότητα ζωής και μια γενικότερη βελτίωση της υγείας του.

 

Η «λειτουργική φυσικοθεραπεία» στη διαχείριση της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας

Με τον όρο «Σκλήρυνση Κατά Πλάκας» (ΣΚΠ) αναφερόμαστε στην αυτοάνοση νόσο (το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στον ίδιο τον οργανισμό), η οποία προκαλεί βλάβες στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα με ανάλογα νευρολογικά ελλείμματα. Είναι συχνότερη στις γυναίκες και εμφανίζεται κυρίως στην ηλικία μεταξύ 25 εώς 40 ετών, στην περισσότερο δηλαδή παραγωγική ηλικία. Η αιτιολογία και η παθογένεια της νόσου παραμένει άγνωστη.

Τα βασικότερα χαρακτηριστικά της ΣΚΠ είναι οι εξάρσεις-υφέσεις και η ακανόνιστη μορφή των συμπτωμάτων. Δηλαδή κάθε περίπτωση ΣΚΠ είναι τόσο μοναδική, όσο και ο φορέας της. Τα κύρια συμπτώματα που παρατηρούνται σε όλες τις μορφές ΣΚΠ και επηρεάζουν ουσιαστικά τη καθημερινότητα του ασθενή είναι η εύκολη κόπωση, η διαταραχή της άρθρωσης του λόγου, η σταδιακή αδυναμία σε μυικές ομάδες στα άνω ή/και τα κάτω άκρα, που περιγράφεται ως «αίσθηση αδεξιότητας» και η αταξία (ακανόνιστες κινήσεις των άκρων που γίνονται χωρίς φυσιολογικό συντονισμό και επαρκή έλεγχο). Επίσης οι ζεστές ημέρες αυξάνουν την κόπωση και αποδυναμώνουν τους πάσχοντες, με αποτέλεσμα το καλοκαίρι να μην είναι και η αγαπημένη τους εποχή. Φυσικά η προσωπικότητα και η ψυχολογία του ασθενούς δεν μένουν ανεπηρέαστα. Τα άτομα με ΣΚΠ συχνά αισθάνονται αποκλεισμένοι και δυσαρεστημένοι με τον εαυτό τους. Για αυτό η κατάθλιψη, το άγχος και οι έντονες μεταπτώσεις της διάθεσης αποτελούν συνοδές εκδηλώσεις της σωματικής αναπηρίας.

Σύγχρονα διεθνή ερευνητικά δεδομένα συμφωνούν πως ο ακρογωνιαίος λύθος, για την αποτελεσματική, συνολική αντιμετώπιση της νόσου (σε συνδυασμό με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή), είναι η «λειτουργική φυσικοθεραπεία». Γι’ αυτό τα άτομα με ΣΚΠ πρέπει να ενθαρρύνονται να συμμετέχουν σε προγράμματα θεραπευτικής άσκησης, από εξειδικευμένους θεραπευτές, που απώτερο στόχο έχουν να αναπτύξουν στον ασθενή στρατηγικές βελτίωσης της ποιότητας της ζωής του.

Η μέθοδος Pilates έχει αναγνωριστεί τα τελευταία χρόνια για τις ευεργετικές τις ιδιότητες στη βελτίωση της ελαστικότητας, της δύναμης, του συντονισμού των κινήσεων και της βελτίωσης του κινητικού ελέγχου στο ανθρώπινο σώμα. Έτσι με κατάλληλες προσαρμογές, το Pilates έχει πλέον ενταχθεί σε πολλές αξιόλογες ιδιωτικές κλινικές του εξωτερικού ως ολοκληρωμένο πρόγραμμα θεραπευτικής παρέμβασης στη ΣΚΠ. Οι θεραπευτικές ασκήσεις με τη μέθοδο Pilates, μεταφράζονται σε κινήσεις που γίνονται στην καθημερινότητα όπως όταν κάποιος σηκώνεται από το κρεβάτι του ή από ένα κάθισμα, όταν ανεβαίνει σκάλες κ.λπ.

Η άμεση εισαγωγή του «θεραπευτικού Pilates» (Clinical Pilates) στη ΣΚΠ συμβάλλει σημαντικά στη πρόληψη της αναπηρίας, στη βελτίωση των επιδόσεων σε καθημερινές δραστηριότητες και κατ’επέκταση στη συνολική βελτίωση της ποιότητας ζωής, αλλά και το σπουδαιότερο, της ψυχολογίας των ασθενών.

Πιο συγκεκριμένα, ένα εξατομικευμένο ασκησιολόγιο, το οποίο διαμορφώνεται ύστερα από εξειδικευμένο μυοσκελετικό έλεγχο, από ειδικευμένο Φυσιοθεραπευτή, συμβάλει στη:
διατήρηση της μυοσκελετικής αρτιότητας με ασκήσεις επιλεκτικής ενδυνάμωσης και ελαστικότητας, βελτίωση φυσικής κατάστασης και αντιμετώπιση της πρόωρης κόπωσης, αύξηση της αυτοπεποίθησης και αίσθησης αυτονομίας (το άτομο αποκτά εμπιστοσύνη στον εαυτό του), μείωση της κατάθλιψης και του άγχους (έρευνες αποδεικνύουν οτι ο οργανισμός μέσω της άσκησης και της κοινωνικοποίησης, παράγει «ορμόνες ευφορίας», τις ενδορφίνες), βελτίωση των νοητικών λειτουργιών (αποδεδειγμένα το Pilates βελτιώνει την μνήμη και ενεργοποιεί ποικιλοτρόπως πολλαπλά κέντρα ελέγχου στον εγκέφαλου.

Γράφει η Ευρυδίκη Δημητρακοπούλου, υπεύθυνη του τμήματος «Λειτουργικής Αποκατάστασης», στο Πρότυπο Επιστημονικό Κέντρο Φυσικοθεραπείας Physio Kinetics.

Πηγη: health.in.gr

Πιλάτες: Μόδα ή ανάγκη για ένα πραγματικά λειτουργικό σώμα;

image

Η μέθοδος Πιλάτες αναπτύχθηκε στις αρχές του 20 αιώνα από τον Joseph H.Pilates. Ο ίδιος, όντας αθλητής εμπνεύστηκε το ασκησιολόγιο του από τις πολεμικές τέχνες, τον χορό, τη γιόγκα και τις ακροβατικές τέχνες. Σήμερα είναι αναμφισβήτητα τα οφέλη της μεθόδου και οι οπαδοί της δικαίως αυξάνονται.

Πολλοί γυμναστές και αθλητές υποστηρίζουν ότι μόνο οι ασκησεις με βάρη βελτιώνουν τη δύναμη και την απόδοση στα δυναμικά αθλήματα αντοχής ή έκριξης. Ο ίδιος ο J.Pilates καινοτόμος για την εποχή εκείνη, αναγνώρισε ότι κάτω από τις μεγάλες μυικές ομάδες υπάρχουν κάποιες μικρότερες, οι «εν τω βάθη» μύες. Σήμερα αποδεικνύεται επιστημονικά οτι ο ρόλος τους είναι ρυθμιστικός, δηλαδή ενεργοποιούνται πριν την κίνηση για να σταθεροποιήσουν αρθρώσεις και να αποτελέσουν τη βάση για βέλτιστη δραστηριότητα. Αυτό σημαίνει ότι όταν οι εν τω βάθη μύες είναι εκτός φυσιολογικής λειτουργίας, οι μεγαλύτερες μυικές ομάδες δουλεύουν «υπερωρίες» για να αντισταθμίσουν τις «απώλειες». Κάτι τέτοιο εμποδίζει την φυσιολογική αποθεραπεία μετά την άσκηση, φέρνει το σωμα εκτός μυοσκελετικής ισορροπίας και ως αποτέλεσμα, αποτελεί τη κυριότερη βάση για μυοσκελετικούς τραυματισμούς υπέρχρησης (κάταγμα κόπωσης, οστικό οίδημα, σύνδρομο τενοντοπάθειας, πελματιαία απονευρωσίτιδα, νευρογενείς ισχιοκνημιαίοι, tennis elbow, τροχαντηρίτιδα, χονδρομαλάκυνση επιγονατίδος, εκφυλιστική μηνισκοπάθεια κ.α).

image

Το αυθεντικό σύστημα Πιλάτες (με χρήση ειδικού εξοπλισμού όπως reformer, Cadillac, Barrel και Chair) δουλεύει λειτουργικά ολόκληρο το σώμα και στοχεύει στην δυναμική ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης, στην ενίσχυση των μυών της ράχης και του κορμού, ενώ παράλληλα βελτιώνει την δύναμη και την ευλυγισία ολόκληρου του σώματος. Είναι πλεόν αποδεδειγμένο οτι με ένα δυνατό κέντρο (powerhouse) το σώμα αποδίδει καλύτερα στις αθλητικές δραστηριότητες με την ελάχιστη ενεργειακή κατανάλωση και αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την πρόληψη αλλά και την αποτελεσματική θεραπεία διαφόρων μυοσκελετικών τραυματισμών.

Στο αυθεντικό ασκησιολόγιο της μεθόδου πολλές είναι οι ασκήσεις που μιμούνται το πρότυπο κίνησης διαφόρων αθλητικών δραστηριοτήτων όπως είναι το τρέξιμο, η κολύμβηση, η ιππασία, η ξιφασκία, η κοπηλασία, ο χορός κ.α. Όλες οι ασκήσεις εκτελούνται, υπό συνεχή καθοδήγηση, με ακρίβεια, έλεγχο και ροή κάτι που αυξάνει τον νευρομυικό συντονισμό, βελτιώνει την ισορροπία και την ιδιοδεκτικότητα (απόλυτος έλεγχος των τμημάτων του σώματος στον χώρο).

Επίσης, η αντίληψη της λειτουργίας του διαφράγματος (αναπνευστικός μύς) στην αναπνοή και τη στήριξη της σπονδυλικής στήλης, αποτελεί τη βάση όλων των ασκήσεων. Με την εκπαίδευση της σωστής ενεργοποίησης του διαφράγματος βελτιώνεται η χωρητικότητα των πνευμόνων ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται η σταθερότητα του κορμού από τον οποίο εκφύονται οι μεγάλες μυικές ομάδες που κινούν τα άκρα.

Για όλα τα παραπάνω πολλοί elite αθλητές έχουν θωρακίσει το σώμα τους με την αυθεντική μέθοδο Πιλάτες, όπως οι Ολυμπιονίκες Sanya Richards (τρέξιμο 400μ), Dara Torres & Natalie Coughlin (κολύμβηση -ύπτιο, πεταλούδα, ελεύθερο), Andre Ward (πυγμαχία), Julia Mancuso (αλπικό σκι) όπως και μεγάλες ομάδες ποδοσφαίρου (Milan FC) και πολλοί παίκτες του NBA.

Γράφει η Ευρυδίκη Δημητρακοπούλου, PT. PMA Physiotherapist – Pilates Instructor, για το health.in.gr